You are here

Een expositie in Habana, Nederlandse aanwezigheid in Cubaanse wateren

In Havana, Cuba heeft het Maritiem Programma van de RCE een tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met Cubaanse partners Consejo Nacional Patrimonio Cultural de Cuba (CNPC), SERMAR en de Nederlandse ambassade. met als onderwerp ‘Nederlandse aanwezigheid in Cubaanse wateren ‘ (Presencia holandesa en las aguas cubanas).

Voor de eerste keer in de geschiedenis is door beide landen gezamenlijk onderzoek gedaan naar mogelijke Nederlandse wrakken in Cubaanse wateren. In het project wordt historisch-archiefonderzoek zowel in Cubaanse, Spaanse als Nederlandse bronnen gekoppeld aan maritiem archeologisch onderzoek en wrakvondsten. In de tentoonstelling worden de voorlopige resultaten van deze samenwerking gepresenteerd.

Nederlandse kapervloten waren vooral in de 17e eeuw actief rond Cuba. Het was de bloeiperiode van de West Indische Compagnie (WIC). Op de achtergrond speelt de strijd tussen de Nederlanden en Spanje een oorlog die vanaf de oprichting van de West Indische Compagnie in 1621 ook een grote impact had op Cuba omdat de Republiek der zeven verenigde provinciën toen haar oorlogsgebied uitbreidde naar de Spaanse bezittingen in Amerika.

Panelen met afbeeldingen o.a. uit het Rijksmuseum, Nationaal Archief en Cubaanse musea vertellen het verhaal van de Nederlandse aanwezigheid in Cubaanse wateren. Archeologische objecten uit een Nederlands wrak gezonken bij Zoritta de Tabla rond 1700 geven een beeld van het leven aan boord in die tijd. Ook worden de resultaten van het meest recente onderzoek op het Punta del Holandés wrak gepresenteerd. Voor het eerst is er ook een inventarisatie gemaakt van forten in woord en beeld die gebouwd zijn in de 17e eeuw om een Nederlandse dreiging op Cuba af te wenden.

Een van de bekendste feiten uit deze periode is de verovering van de zilvervloot door Piet Heijn in september 1628 in de baai van Matanzas bij Cuba.Maar er waren tot 1648 (vrede van Munster), toen de definitieve vrede met Spanje werd getekend talrijke Nederlandse kapervloten actief in Cubaanse wateren.

Een succesvol WIC kaperkapitein was Cornelis Jol die negen maal de overtocht naar het Caribische gebied maakte. In de tentoonstelling is een van zijn trans Atlantische reizen te beleven via een interactieve applicatie.

Ook waren vele Nederlandse schepen (lorredraaiers) actief in de smokkelhandel. Op het eiland Cuba was oostelijk gedeelte met de regio rond Santiago de Cuba en Bayamo favoriet bij de smokkelaars.

De feestelijke opening vond plaats op 15 november 2014. De opening werd verricht door de ambassadeur van Nederland in Cuba, Norbert W.M. Braakhuis. De expositie is te zien in het gerenommeerde Castillo de la Real Fuerza in Oud Havana, het gedeelte van Havana dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Zie ook:

Video 
Video made during a dive mission at Punta del Holandés, Cuba (october 2014). Part of the maritime-archaeological / historical research 'Dutch presence in Cuban waters'. Comissioned by the Maritime Programme, RCE (Netherlands) and CNPC (Cuba). In collabor
Tags 
Americas Video

Comments