You are here

Gruweleiland; op zoek naar slachtoffers van een brute moordpartij voor de kust van West Australië

Monday, November 13, 2017 - 11:17

Het vergaan van de Batavia is voor Nederland én Australië een bijzonder verhaal uit ons gedeeld verleden. Martijn Manders was deze maand op Beacon Island samen met andere onderzoekers uit Australië en Nederland in het kader van het Roaring ‘40s project. Ze gingen op zoek naar de opvarenden van de Batavia, die hier zijn overleden en begraven.

In 1629 verging het VOC schip Batavia, op weg naar Nederlands Indië op de Abrolhos. De eilanden groep voor de kust van West-Australië stond in die tijd al bekend onder deze naam die vermoedelijk uit het Portugees stamt en zoiets betekent als: ‘houd je ogen goed open!’ Het bestaat uit vele ondiepten, riffen en platte eilanden. Een van die riffen werd het schip fataal.

De Nederlandse VOC schepen voeren zo vlak langs de kust van Australië omdat dit bekend stond als een snelle route: vanuit Kaap de Goede Hoop, geheel Oost varen en dan ten hoogte van het eiland Amsterdam recht Noord om zodoende bij Java weer uit te komen. Maar dat navigeren gebeurde op ‘Gegist Bestek’: er moest een beetje worden gegokt waar het schip was, door tijd, snelheid en koers op een kaart te plotten. Tijd kon echter nog niet met een klok op zee worden vastgelegd en werd met zandlopers gedaan. Niet erg nauwkeurig dus. Daardoor kon het voorkomen dat schepen te ver doorvoeren en op de ondiepten en riffen van de eilanden te pletter sloegen.

Toen de Batavia verging betekende dat de directe dood van 40 opvarenden. Uiteindelijk wisten 45 bemanningsleden zich te redden op een klein eilandje bij het rif om vandaar uit op zoek te gaan naar water en uiteindelijk naar Batavia te zeilen om hulp te halen. De andere opvarenden kwamen op een ander eiland in de buurt te zitten, bijna tweehonderd mensen totaal. Dit eiland heet nu Beacon Island. Na de schipbreuk van de Batavia heette het echter anders: Batavia’s Kerkhof!

In totaal werden namelijk meer dan 120 mensen door muiters onder leiding van Jeronimus Cornelis op het eiland vermoord. Uiteindelijk kwamen maar 68 mensen van de oorspronkelijke lijst van opvarenden aan in Batavia.

Tags 
Oceania

Comments